ATT SKRIVA OM KÄNSLOR: EN STUDIE AV HUR TEORI OM AFFEKT KAN TILLÄMPAS I SKÄRNINGSPUNKTEN MELLAN PLATS OCH VERK AV SUSANNE FESSÉ, BORIS PRESS (2021).

Susanne Fessés ord om boken.

“Efter att ha arbetat kuratoriellt med verk i det offentliga rummet blev jag intresserad av att utifrån en konstvetenskaplig diskurs skriva om kroppsliga affekter och känslor. I min masteruppsats ”Att skriva om känslor: En studie av hur teori om affekt kan tillämpas i skärningspunkten mellan plats och verk” har jag försökt bena ut om och i så fall hur en kan skriva om de känslor som uppstår i mellanrummet mellan verk och plats, det vill säga det jag kallar för affektiv relation.

Jag utgick i uppsatsen från att det i skärningspunkten mellan plats och konst kan finnas en betraktare, en människa. Att vara människa innebär att relatera till sin omvärld, värdera intryck och uppleva känslor. En av konstens uppgifter är att beröra, och på alternativa vis lyfta komplexa frågor. Inom konstvetenskapen kan det sägas finnas behov av en metod för att skriva fram och tala om känslor. Känslor har historiskt ansetts vara någonting skört och icke giltigt, i kontrast till logiska, giltiga tankar. För att omvärdera känslor till något viktigt och befogat behövs nya metoder och begrepp som kan legitimera och ge dem en framträdande och angelägen position i analys av konst.

I masteruppsatsen arbetade jag med en metod som baserades på multimodala analysmodeller utifrån Carey Jewitts och Gunter Kress texter i boken The Routledge Handbook of Multimodal Analysis. I modellen som jag använde beskrivs olika ”modes”, som ljud, ljus, installation, bilder, text och plats, vilka rangordnas och jämförs med varandra. Eftersom modellen är specifikt anpassad till de verk som analyseras kan den inbegripa begrepp som lyfter fram känslor i skärningspunkten mellan verk och plats, vilket är samma skärningspunkt som besökaren eller åskådaren befinner sig. Begrepp som kan lyfta fram känslor återfinns bland annat inom affektteoretiska diskurser. Affektteori används bland annat i postkolonial teori, feminism och queer-studier, samt inom andra discipliner som psykologi, sociologi, teknik och ekonomi.

Att varva uppdrag som kurator med att teoretiskt skriva om konst och känslor har visat sig fruktsamt. Det har gett en möjlighet att konkretisera teori genom praktik, eller tvärtom. Jag hoppas att det skrivna arbetet och samarbeten med de ovan nämnda konstnärerna kan inspirera fler till att prova på en utökad konstanalys där våra känslor ges en framträdande plats.”

Grafisk design: Elin Mejergren

Förlag: Boris Press, 2021

ISBN: 978-91-984244-9-2

Boken släpptes under Stockholms bokhelg och har hösten 2021 presenterats i symposiet A System Among Others? Power, Balance, Self-reflection on and with the Photographic image arrangerat av Landskrona Foto, Hasselbladsstiftelsen och Lunds universitet. En text om Susanne Fessés arbete och om boken finna att läsa i tidskriften Utställningskritik: https://utstallningskritik.se/2021-4/konst-och-affektiv-relation/

Se fler bilder på boken och köp den här: https://www.borispress.com/bokhandel


verk antologi -
ett urval av texter ur verk tidskrift 2016-2019, BORIS PRESS (2020).

REDAKTÖR: LINDA BERGMAN.
FORM: ELIN MEJERGREN.
FÖRLAG: BORIS PRESS.

VERK antologi är en sammanfattning av VERK tidskrifts tre första år. Tidskriften grundades 2016 av Linda Bergman och Susanne Fessé och Linda Bergman har sedan starten verkat som chefredaktör och Susanne Fessé var ansvarig utgivare mellan 2016-2018. 2019 tillträdde Pia Siri Isaksson som ny ansvarig utgivare. Tidskriften startades då grundarna fann ett behov av reflekterande texter kring fotografi och videokonst i Sverige och i Norden.

Verkgruppen, som regelbundet skriver i VERK och kan föreslå medverkande skribenter och konstnärer, bestod till en början av Iréne Berggren, Björn Larsson, Svante Larsson, Gunilla Muhr, Sookyoung Huh och så småningom Karolina Pahlén, vilka alla skrivit texter som ingår i antologin. 2020 består Verkgruppen av Iréne Berggren, Svante Larsson och Timo Menke. Timo Menke har också skrivit texter i antologin, då han medverkat som skribent innan sitt inträde i Verkgruppen.

Formgivare för antologin är Elin Mejergren och VERK antologi är utgiven av Boris Press.

Medverkande skribenter:
Sebastian Andersson, Iréne Berggren, Linda Bergman, Hanna Bergman, Thom Bridge, Dawid (Björn Dawidsson), Lars O. Ericsson, Susanne Fessé, Vendela Grundell, Sookyoung Huh, Anders Karnell, Kristine Kern, Björn Larsson, Svante Larsson, Eva Leonte, Mattias Lundblad, Timo Menke, Karolina Pahlén, Sandra Praun, Niclas Östlind.

Konstnärer det skrivs om:
Hanna Ljungh, Helga Härenstam, Julia Peirone, Walter Hirsch, Mandi Gavois, Gunnar Smoliansky, Sara Bjarland, Erik Berglin, Helena Blomqvist, Stina Brockman, Emily Roysdon, Tor-Finn Malum Fittje, Annika Larsson, Linda Hofvander, Eva Stenram, Nicolai Howalt, Albin Biblom, Santiago Mostyn, Anna Strand, Henrik Strömberg, Anton Renborg, Nelli Palomäki, Trinidad Carrillo, Anna Clarén, Hannah Modigh, Keld Helmer-Petersen, Hyun-Jin Kwak, Miriam Bäckström, Behzad Khosravi Noori, Annika von Hausswolff, Annika Thörn Legzdins, Catti Brandelius, Anna Linderstam, Lina Selander, Année Olofsson, Simon Berg, Lotta Törnroth, Lotta Antonsson, Helene Schmitz, Hendrik Zeitler, Julia Heurling, Mia Rogersdotter Olofsson, Christian Partos, Charlotte Gyllenhammar m.fl.

VERK ANTOLOGI - Ett urval av texter ur VERK tidskrift 2016-2019 (Boris Press) finns på Kungliga biblioteket samt på Hasselblad Centers bibliotek (Göteborg), Landskrona bibliotek, Löttorps bibliotek (Öland)och Preus museums bibliotek (Horten, Norge). Den finns att köpa på Boris Press, Konst-ig bokhandel (Stockholm), Neva Books (Rimforsa), Moderna Museets butik (Stockholm), Söderköpings bokhandel, Papercut Shop (Stockholm), Malmö Konsthalls butik och via Fotografisk Center (Köpenhamn, Danmark).

ISBN: 978-91-984244-1-6

Länk till VERK tidskrift: www.verktidskrift.se

Se fler bilder på boken och köp den här: https://www.borispress.com/bokhandel


UTFLYKT/FLYKT UT av Linda Bergman, Boris Press (2021).

Det är 1998. Linda Bergman är på Öland, ön hon kommer från. En varm sommardag tar hon båten ut till den mytomspunna Blå Jungfrun i Kalmarsund, ön som funnits i hennes horisont när hon badat vid den öländska kusten sedan barnsben. Med sig har hon en kamera laddad med en rulle film. Filmen är av en udda sort, avsedd för att fotografera med i kontrollerat studioljus. Det blir ett bildexperiment att istället använda filmen i den starka solen. Barbent och med solhatt vandrar hon runt ön, går i den gamla stenlabyrintens cirklar, kryper in mellan stora stenblock, böjer sig ner och tittar på den låga växtligheten på marken, förundras över den varmrosa jungfrugraniten som bara går att finna på Blå Jungfrun. Hon är varnad sedan innan att inte ta med sig något från ön. Det betyder otur. Är bilderna att ta med sig något därifrån, undrar hon när hon tar båten tillbaka. Bilderna framkallas och färgtonen liknar den som återfinns i blekta vykort.

22 år senare plockar Linda Bergman fram bilderna från utflykten till Blå Jungfrun och visar dem för formgivaren Elin Mejergren. Resultatet blir boken UTFLYKT/FLYKT UT (Boris Press, 2021) 

Fotografier och texter: Linda Bergman
Grafisk design: Elin Mejergren
Förlag: Boris Press, Stockholm
Tryck: Agpograf, Barcelona 2021
Första upplaga: 200


ISBN: 978-91-984244-7-8

Boken består av fyra delar – en folder, två dragspel och en kolofonsida.

Dragspel x2:
Storlek mm: 100 x 155mm – 900 x 155mm öppen
Papper: Munken Lynx 240 gram
Efterbehandling: 8 hand folds

Separat sida:
Storlek mm: 100 x 155mm
Papper: Munken Lynx 240 gram

Folder:
Storlek mm: 345 x 190mm
Papper: Keaykolour Carmine 300g 
Färg: Vitt Screentryck – 1 sida
Efterbehandling: Stansad, vikt + hoplimmad

Linda Bergman (f. 1976) är konstnär och arbetar med fotografiska verk och konstpublikationer. Teman som fångenskap och flykt, hålrum och den egna kroppen återkommer i hennes arbeten. Naturbilderna skiljer sig vid första anblick från andra serier, men efter ett tag blir det helt uppenbart att de är fångade av exakt samma blick och att Bergmans teman vävs in även där.

Linda Bergman är också skribent, konsthistoriker och chefredaktör för samt medgrundare av VERK tidskrift och tilldelades 2018 Publishingpriset och 2021 Dynamostipendiet för sitt arbete med VERK. VERK tidskrift har fokus på nordisk linsbaserad konst har läsare över hela Norden. Bergman driver också bokförlaget Boris Press och har varit redaktör för flertalet böcker.

——————————

Recension i norska tidskriften FOTOGRAFI (fotografi.no) #4, 2021.

LINDA BERGMAN
UTFLYKT / FLYKT UT

En liten juvel kom oss i hende. Linda Bergmans ualminnelige verk UTFLYKT / FLYKT UT er ikke en bok i tradisjonell forstand. Bildene er fra en utflukt Bergman gjorde till øya Blå Jungfrun i 1998, en mytomspunnet liten øy, synlig i horisonten fra Öland, hvor hun vokste opp. Øya sies å være hjemsted for hekser og trolldom helt tilbake till 1500-tallet.

I formen kan den minne litt om Dayanita Singhs Museum Bhavan siden hun ikke har laget en bok med sider man blar i i tradisjonell forstand. Boken består av en omslagsmappe i dyp rød farge, inni finner vi to trekkspillark og et løst kort. Formatet er bitte lite og intimt.

Bildene danser rytmisk frem fra brett till brett. Varm rosa granitt som bare finns på denne øya, tørre forvridde trestammer som kan minne om beinrester, steiner i labyrintiske sirkelformasjoner som bringer tankene til en rituell plass, sommerlys, sandaler, og det innbydende blå havet i horisonten. Og snur vi trekkspillet har hvert kort en enkel tittel på baksiden, noen ganger bare ett ord. Til sammen blir titlene til et dikt. Boken er trykket i et opplag på 200.

Kristin Skåmedal


TEXT BY BLANKT PAPIR AND NW GALLERY ABOUT UTFLYKT / FLYKT UT, 2021.

Why we love it:
This beautiful book folder filled with leporellos take us on a personal walk of artistic presence in the natural landscape of Blå Jungfrun. The leporello format is the perfect format for taking us on, not only on a physical walk, but also a walk down memory lane. We reminisce about walking on paths and in landscapes like we did as children, where everything was something to get lost in and our world was as small as an island, but seemed as big as the whole world. Bergman’s images and choice of color palette transports us back in time. In a way the poetry of the book is how it shows how we observe what is so familiar - we connect with the child within again - openly and curious. But another feeling lurks - is the walk a peaceful and harmonic unbearable lightness of being or an escape?


Arbetsnamn Löttorp - DAWID (BJÖRN DAWIDSSON), BORIS PRESS (2020).

Dawid bor delar av året i Löttorp och på promenader i samhället har den kände fotografen tagit med sig sin kamera och fotograferat det han ser, på samma sätt som han skildrade Stockholm – sin hemstad, under 70-talet. Då resulterade flanerandet och fotograferandet i kända bildserier som exempelvis Verkligen?! och 135-36 (bland annat visad på Moderna Museet i Stockholm), som båda blev till omtalade utställningar och omtyckta böcker.

Egentligen kunde Arbetsnamn Löttorp handla om vilket litet samhälle i Sverige som helst. Bilderna är inte avsedda att vara redovisande för just det nordöländska samhället men samtidigt finns tecken på det speciella för en ort med så svängande säsonger, där samhället sommartid är fullt med turister och vintertid tämligen ödsligt. Med sitt alldeles egna seende hittar Dawid (Björn Dawidsson) motiv i allt. Det kan vara den enklaste plaststol eller en sten i en stenmur som fångar hans intresse. Det finns humor och svärta i hans bildvärld om vartannat.

Varför titeln – Arbetsnamn Löttorp – och inte bara kort och gott LöttorpArbetsnamn anspelar på Dawids serie Arbetsnamn skulptur, med bilder som visats på Thielska galleriet i Stockholm och Pace/MacGill Gallery i New York och blivit svenska frimärken. Med andra ord bilder som fått stor uppmärksamhet och blivit signum för Dawid. Arbetsnamn gör också att det tydligare visar på att boken inte är just en redovisning av platsen.

Redaktör: Linda Bergman

Grafisk Design: Petter Antonisen

Tryckeri: Göteborgstryckeriet

Limiterad upplaga: 300 ex

Mått: 30,7 x 21cm

Bilder: 99st

Antal sidor: 128

Boken är offsettryckt och trådbunden med mjuka pärmar. Omslaget är tryckt med Pantone 173 U på Munken Kristall Rough, inlagan är tryckt med Hybrid Print Technology på Arctic Volume White.

Boken är utgiven med stöd av Konstnärsnämnden.

__________

Recensioner av ARBETSNAMN LÖTTORP.

OMKONST

http://www.omkonst.se/20-boknytt-dawidsson-bjorn.shtml

DAGENS NYHETER

https://www.dn.se/kultur/vissna-blommor-i-forunderligt-vackra-foton/

BAROMETERN

https://www.barometern.se/kultur/dawid-utforskar-ofortrottligt-granserna-for-vad-fotografi-kan-vara-4b3d5bda/


_DSC4734omslag.jpg

BOX AV DAWID (BJÖRN DAWIDSSON), BORIS PRESS (2020).

DAWID är en av Sveriges främsta fotografer och konstnärer. Han har sedan 1970-talet haft en mycket stor betydelse för fotografin som konstform. Ett ständigt utforskande av gränslandet mellan olika genrer, tekniker och uttryckssätt kännetecknar hans konstnärskap. Verken är ofta presenterade i strama kompositioner, i serier sammanhållna av kombinerade visuella och konceptuella egenskaper. Centrala teman är det förbisedda eller oansenliga, som i hans verk framträder i ett nytt perspektiv.

I boken presenteras bilder ur den fotografiska sviten BOX. Ursprunget är från 1980-talet då Dawid i samband med en vernissage fick blommor som han sparade och fotograferade. Under våren 2020 hittar en bortglömd låda på vinden, som visar sig innehålla minnen från den tiden. Torkade blommor och blad, flaskor och vaser märkta av de år som passerat. Magnus Olausson skriver i bokens inledande text: ”Under pandemi-våren 2020 återvände Dawid till temat med de torkade blommorna. Kanske är detta ingen slump eftersom det allmänna medvetandet varit fullständigt präglat av tankar på det ömtåliga, det flyktiga och det förgängliga.”


Den fina designen på boken står Petter Antonisen för och redaktör är Linda Bergman.


BOX
 - DAWID (Björn Dawidsson)

Förlag: Boris Press

Redaktör: Linda Bergman

Text: Magnus Olausson

Grafisk Design: Petter Antonisen

Tryck: Göteborgstryckeriet, 2020

ISBN: 978-91-9842-448-5

________

Recensioner av BOX.

DAGENS NYHETER
https://www.dn.se/kultur/vissna-blommor-i-forunderligt-vackra-foton/

SVENSKA DAGBLADET
https://www.svd.se/maktlosheten-infor-naturens-kraft-kanns-i-kroppen


Åke Persson - Figurer, Boris Press (2019).

Form: Petter Antonisen.

Boken släpptes i samband med att Åke Perssons skulpturer ställdes ut på CF HILL i Stockholm.

ISBN: 978-91-984244-3-0


HÖR DAWID (BJÖRN DAWIDSSON) BERÄTTA OM OMSLAG OCH NÅGRA UPPSLAG UR BOKEN VÄLSTÅND (BORIS PRESS, 2018).

Denna bok med 146 svartvita fotografier och 30 dikter är en tidresa bakåt. Avsedd att publiceras 1976 har den legat orörd i en låda i 42 år! Då DAWID (Björn Dawidsson) har varit en av de mest tongivande fotograferna för att ge fotografiet konststatus i Sverige kan man också studera hur hans bildspråk förändrats genom åren. De frågor han då var upptagen av är högst relevanta än idag. Det generösa antalet fotografier ger en subtil men ändå skarp samhällsbild.

DAWID (Björn Dawidsson) gjorde form, omslag, skrev dikter och fotograferade materialet till boken under första halvan av 70-talet. Boken har anpassats till modern digital tryckteknik av grafisk designer Sandra Praun men var i övrigt oförändrad till innehåll och formgivning när den gavs ut 2018. Ett första boksläpp med boksamtal hölls i mitten av mars 2018 på Hasselblad Center i Göteborg i samband med utställningen "Publicerat - Fotoboken i Sverige".

Uppslag2.jpg

Line

VÄLSTÅND - DAWID (Björn Dawidsson), Boris Press (2018).


INDIGO/KELOID - Björn Bengtsson, Boris Press (2018).

Indigo/Keloid (Boris Press, 2018) är Björn Bengtssons första bok. Det är en bok som kretsar kring kroppen, minnen och kroppsliga minnen som ärr. Bokens omslag i indigoblått och ärrbildning på hud som växer okontrollerat, keloid, har fått ge boken dess namn. En vägg där tapeten hänger ner i veck kan mycket väl illustrera ärrbildning. Omslaget har färgen indigo i sin mörkare variant och i boken dyker färgplattor i samma färg upp som markörer lagda över eller under andra bilder. Naturbilder blandas med bilder på människor och till exempel ett mobilt asfaltsverk får i detta sammanhang en mystisk oroväckande betydelse. Detta är första delen i en trilogi.

ISBN: 978-91-984244-2-3


SJÄLV AV DAWID, BORIS PRESS (2020).

Detta är självporträtt tagna under femtio år med en fotografs seriositet men också med lekfullhet. Det är inte bilder nödvändigtvis avsedda för att visas. När Linda Bergman, redaktör för boken, ber DAWID (Björn Dawidsson) att gå igenom sitt fotografiska arkiv och leta efter självporträtt är det inte för att skapa en självbiografi och en berättelse om fotografens liv så mycket som att undersöka bilden fotografen har av sig själv och har skapat sig genom sitt eget uttrycksmedium, genom sin kamera.

Vi bjuds in i den kända fotografens liv i bilder från 1968-2018. Från de första skoluppgifterna på Christer Strömholms fotoskola, till 1980-talet då hans karriär exploderar och filmformaten blir större, till den digitala eran och återvändandet till småbildsfotografi. Vi får se polaroider med trasiga hörn, fotografens självporträtt tillsammans med flickvänner, fruar och sin son. Bilderna visar det fotografiska arbetet i studio och på galleri, personliga omvälvande händelser som en frontalkrock på en motorväg i Belgien och bilder där vi i självporträtten kan läsa in sorg, vrede och glädje/humor.

När Linda Bergman tittar igenom Dawids negativpärmar upptäcker hon att de tidiga självporträtten ofta finns mot slutet av filmrullarna. Dawid berättar i en intervjutext i boken att när det fanns några exponeringar över på en film vände han kameran mot sig själv. Det kändes dumt att inte använda hela rullen och samtidigt dumt att ge sig ut för att fotografera med en film som nästan var slut. Bergman skriver: ”Att bilderna i denna bok överhuvudtaget existerar bottnar i Dawids kärlek till att fotografera. I brist på andra motiv blir fotografen själv motiv, även om det kanske inte fanns något bakomliggande syfte eller mål med resultatet.”

Redaktör: Linda Bergman
Textförfattare: Linda Bergman
Grafisk design: Dawid och Petter Antonisen

Sidantal: 448 sidor
Mått: 21 cm x 27 cm x 4.2 cm
Vikt: 1.7 kg
Softcover


ISBN: 978-91-984244-4-7